6 redenen om te kiezen voor een gemeentebaan

“Dus jij bent Ambtenaar?”

Als ik op een verjaardag vertel dat ik ambtenaar ben, dan kan ik mijn klok erop gelijk zetten dat er een grap volgt. “Lekker hoor, dan ben je altijd voor de files thuis”. De titel ‘ambtenaar’ gaat helaas nog vaak gepaard met een hoop vooroordelen. Een baan voor het leven, grijze, saaie types en een starre, hiërarchische organisatie. Zomaar een greep uit de vooroordelen die je anno 2020 nog steeds om de oren vliegen.

Zonde! Want de gemeente is een prachtige werkgever die op zowel persoonlijk- als professioneel vlak zoveel te bieden heeft. Voor starters maar zeker ook voor professionals die al een tijdje meedraaien. De stigmatiserende vooroordelen zijn vaak volledig onterecht.

Vanaf mijn eerste dag zie ik hier voornamelijk mensen die passie hebben voor wat ze doen, lange dagen maken en juist flexibel werken. Nog niet overtuigd? Lees in dit artikel 6 redenen om te kiezen voor een gemeentebaan.

Reden 1: je draagt bij aan de maatschappij.
Wanneer je werkt voor een gemeente, voeg je direct iets toe aan de maatschappij. Je werk heeft invloed op het dagelijks leven van veel burgers. Jij hebt invloed op de manier waarop zij zorg ontvangen, hoe ze wonen en hoe kinderen onderwijs ontvangen. Zeker in tijden van crisis is de verantwoordelijkheid voor- en de invloed op het dagelijks leven van de inwoners groot. Denk aan de boa’s die zorgen dat de noodvoorziening wordt gewaarborgd, de beleidsmedewerkers die zorgen dat ondernemers een subsidie kunnen ontvangen en de medewerkers van het Klantcontactcentrum die vragen van burgers beantwoorden. Maar ook alle andere collega’s die juist nu overuren draaien voor de burger. Nu meer dan ooit doet het werk wat je verricht als ambtenaar er toe. Kiezen voor een gemeentebaan betekent Haaglanden en de burgers een warm hart toedragen. I ❤️ Haaglanden!

Reden 2: je kunt je blijven ontwikkelen.
De gemeente biedt medewerkers ruime mogelijkheden op het gebied van mobiliteit, opleiding, workshops, coaching, intervisie en persoonlijke ontwikkeling. Je ‘zit je tijd niet uit’ bij een van onze 8 gemeenten. Heb jij de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende rol? Dan ondersteunen we je daarin. Wil je juist de breedte verder verkennen? Alles is mogelijk. Wij geloven in een combinatie tussen goede begeleiding en zelf je ambities waarmaken. Wij stimuleren je om elke dag het beste uit jezelf te halen. Kies niet zomaar voor een baan maar ga met Werken in Haaglanden voor een loopbaan.

Reden 3: je hebt een baan met inhoud.
Werken als ambtenaar voor een gemeente betekent midden in de samenleving staan. Voortdurend zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op het werk van de gemeente en hiermee ook op jouw werk. Werken voor een gemeente is dan ook heel dynamisch. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken als Jeugdzorg, Werk & Inkomen en Zorg aan langdurig zieken en ouderen. Je kiest als gemeente voor een groot deel zelf hoe je deze vraagstukken inricht en oplost. Dat levert zeer interessante beleids- en inrichtingsvragen op en hiermee interessante functies. Voor een baan met inhoud, waarbij direct het resultaat ziet in je eigen gemeente, solliciteer je bij Werken in Haaglanden!.

Reden 4: je werkt samen met leuke collega’s.
Binnen een gemeente werken mensen van alle leeftijden, alle niveaus en met verschillende achtergronden. Hierdoor werk je met veel verschillende mensen samen, dit is niet alleen ontzettend leerzaam maar ook inspirerend! Je leert samenwerken en ontwikkelt een bepaalde sensitiviteit en mensenkennis. Samenwerken aan de gemeente van morgen doe je bij Werken in Haaglanden.

Reden 5: je kan ervaring opdoen bij verschillende organisaties.
Onze 8 gemeente werken nauw samen waardoor je gemakkelijk een overstap kunt maken naar een andere organisatie in ons netwerk. Een vacature, tijdelijke klus of project bij de gemeente Midden Delfland, Delft, Westland, Pijnacker- Nootdorp, Leidschendam- Voorburg, Zoetermeer, Rijswijk of Werkorganisatie Duivenvoorde, bieden we aan via werkeninhaaglanden.nl. Iedereen binnen de aangesloten gemeenten kan daarop reageren.

Op deze manier krijg je de kans om voor verschillende gemeenten te werken. Of je kunt binnen je eigen gemeente aan een nieuw project werken. Met zoveel verschillende organisaties en een werkgebied van meer dan 1 miljoen mensen, is er altijd wel een baan die bij jou past!

Reden 6: jouw ideeën worden gewaardeerd.
Last but not least. Gemeenten zijn continu in beweging en onderhevig aan veranderingen vanuit de maatschappij. We willen graag efficiënter werken, staan open voor nieuwe werkwijzen en zijn niet te beroerd om te leren. Er kan bij gemeenten (net als bij veel commerciële bedrijven!) nog een grote slag gemaakt worden als het gaat om ‘dichter bij de burger staan’ en een efficiënte inrichting van bedrijfsprocessen. Hier kan jij dus een grote rol in spelen, jouw kennis, ideeën en gezond verstand doen er daarom echt toe.

Genoeg redenen waarom de gemeente een fantastische werkgever is met volop mogelijkheden. Dus weg met het stigma van de suffe ambtenaar. Als er een plek is waar je veel kunt bereiken en jezelf kunt ontwikkelen dan is dat wel in de rol van gemeente-ambtenaar. Een ode aan de ambtenaar en dit dynamische werkveld.

Enthousiast na het lezen van dit artikel? Wordt ook Haaglanden professional en solliciteer op 1 van onze vacatures. ontwikkel je in de regio!

This is the sign