Annemarie Bakker - Strategisch adviseur Mobiliteit in Zoetermeer

Ga met een open blik het gesprek aan bij één van onze organisaties of loop een dagje mee. Laat je verrassen door wat een rol bij de gemeente je zowel persoonlijk als professioneel kan brengen!
Mobiliteit_in_Haaglanden

Annemarie was tien jaar lang beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer bij de gemeente Rijswijk en werkt sinds kort als strategisch adviseur Mobiliteit bij de gemeente Zoetermeer. Ze vertelt over de uitdagingen die ze tegenkomt en hoe die een carrière bij de gemeente ontzettend veelzijdig maken.

Wat doe je als strategisch adviseur Mobiliteit?
In Zoetermeer zijn we met een team van vier specialisten verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, de wegen en de infrastructuur van de gemeente. De verlichting van wegen, verkeersveiligheid en parkeermogelijkheden vallen hier ook onder. Binnen dit team heeft ieder zijn eigen specialisme. Het mijne is openbaar vervoer, dus ik houd me bezig met de plannen en adviezen rondom het ov in Zoetermeer. Zo ben ik op dit moment bijvoorbeeld betrokken bij de aanleg van een lightrailverbinding van Zoetermeer naar Rotterdam.

Waarom wilde je bij de gemeente werken?
Ik was 25 en kwam net van de Universiteit. Ik ben in Rijswijk opgegroeid en door de jaren heen heb ik de omgeving zien veranderen. In de polder waar ik vroeger kikkervisjes ving en hutten bouwde, ligt nu een hele nieuwe woonwijk. Waar de koeien ‘s ochtends in mijn achtertuin stonden te loeien, klinkt nu het razen van auto’s over de A4. Al die veranderingen deden mij afvragen hoe en welke keuzes er vanuit een gemeente worden gemaakt. De nieuwsgierigheid voor mijn eigen omgeving bracht me dus bij de gemeente Rijswijk.

Wat maakt jouw werk uitdagend?
Dat zijn de verschillende belangen en partijen waar ik mee te maken heb. Als adviseur Mobiliteit sta je namelijk midden in de samenleving. Enerzijds zijn burgers erg betrokken bij wat er in hun wijk gebeurt. Of het nu een lightrailverbinding is, de herindeling en bereikbaarheid van het station, of het realiseren van meer laadpalen voor elektrische auto’s: wat er voor de deur gebeurt, gaat mensen aan het hart. Samen bepaal je de stip op de horizon. Ik stippel de route uit, kijk wat we nodig hebben en betrek de juiste mensen. Bijvoorbeeld door een bewonersavond te organiseren.

Anderzijds zijn er allerlei politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op mijn werk. Bijvoorbeeld de huidige coronacrisis. Het is heel denkbaar dat mensen na deze crisis inzien dat ze prima vanuit huis kunnen werken. Van de één op de andere dag kan een scenario helemaal veranderen, dat houdt het werk veelzijdig, spannend en uitdagend.

Hoe word je adviseur Mobiliteit?
Er zijn meerdere wegen te bewandelen. De standaard route is verkeerskunde studeren en vervolgens in een mobiliteitsrol terechtkomen. Maar er zijn ook collega’s die vanuit een functie als technisch tekenaar zijn doorgegroeid. Zelf ben ik meer per toeval in deze functie gerold. Ik had niet de “juiste” achtergrond, maar wel een goede motivatie, instelling en doorzettingsvermogen. Dat zagen ze bij de gemeente Rijswijk en toen hebben ze me alle kansen geboden om me te ontwikkelen tot de professional die ik nu ben. Dat is het mooie aan werken voor een gemeente, ze kijken echt naar de persoon achter het cv, dus of je de juiste persoonlijkheid hebt voor een bepaalde rol of vakgebied.

Wat maakt je goed in je werk?
Dat is mijn sociale kijk op verkeerskunde, denk ik. Ik heb een Master Policy, Communication and Organisation gedaan. Daarin leerde ik veel over verandermanagement, gedrag en communicatie en dat komt heel goed van pas in mijn rol. Bijvoorbeeld als je mensen wilt motiveren om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Ik geloof dat je een doelgroep moet verleiden en motiveren om bepaald gewenst gedrag te vertonen. Met mijn achtergrond ben ik een goede aanvulling op het team.

Wat vinden je familie en vrienden van je werk?
Op verjaardagen worden uiteraard de nodige ambtenarengrappen gemaakt. En vooral mensen van mijn leeftijd zijn vaak verbaasd dat ik al tien jaar bij de gemeente werk. “Wordt het niet eens tijd voor wat anders?” vragen ze dan. Ik zeg dan altijd dat ik nog elke dag met plezier naar mijn werk ga. Ik kan op de fiets naar mijn werk, ik heb superleuke collega’s en er is altijd voldoende uitdaging binnen mijn vakgebied, dus ik ben niet van plan om van baan te veranderen.

Wat heeft je het meest verrast aan werken bij een gemeente?
Achter de schermen gebeurt ontzettend veel. Daar kan je je als burger geen voorstelling van maken. Bijvoorbeeld wat er moeten gebeuren voor het optuigen van een nieuwe wijk of het leggen van een drempel. Mensen denken wat te weten over mobiliteit omdat ze direct de impact ervan zien. Maar achter de schermen gaan daar een hoop beslissingen aan vooraf.

Kun je iets vertellen over hoe je bent doorgegroeid naar je huidige functie?
Na tien jaar merkte ik dat ik vast zat in een bepaalde routine, dus ik was klaar voor een nieuwe uitdaging. Het is goed om af en toe uit je comfortzone te stappen in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Mijn collega’s van de gemeente Rijswijk steunden me hier volledig in. Zij begrepen dat ik mij als professional verder wilde ontwikkelen. Mijn huidige functie zag ik voorbijkomen op ‘Werken in Haaglanden’. Het mooie van dit samenwerkingsverband is dat de aangesloten gemeenten nauw samenwerken, waardoor je makkelijk kunt overstappen.

Wat maakt je geschikt voor een baan als strategisch adviseur Mobiliteit?
Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken met verschillende disciplines. Je bent als adviseur Mobiliteit de antenne van de gemeente en gaat in gesprek met verschillende partijen. Enerzijds moet je daarom stevig in je schoenen staan en anderzijds moet je je goed kunnen inleven en mensen meenemen in de beslissingen die wij als gemeente maken.

Wat zou je zeggen tegen mensen die een carrière binnen de gemeente overwegen?
Ga het gesprek aan! Laat je informeren en verrassen. De gemeente heeft voor de buitenwereld vaak een saai en stoffig imago, maar niets is minder waar. Wees niet bevooroordeeld. Met een open blik zul je je verbazen over wat werken bij een gemeente je zowel op persoonlijk als professioneel vlak kan brengen!

Heeft het verhaal van Annemarie jou geïnspireerd? Lees dan hier verder over het vakgebied Mobiliteit in Haaglanden.