Miranda Grootscholte - Beleidsmedewerker Sociaal Domein bij de gemeente Midden-Delfland

“Ik hou van concrete resultaten. Samen met onze externe partners ga ik ervoor. ”
Miranda Grootscholte - Beleidsmedewerker Sociaal Domein

“Als ik op een verjaardag uitleg wat mijn werk inhoudt, dan vertel ik over de zichtbare resultaten in onze gemeente. Eind 2021 hadden we bijvoorbeeld een actie met speelgoeddozen voor gezinnen met relatief weinig inkomsten. Dit deden we samen met Speelgoedbank Delft en onze lokale welzijnsstichting. De stichting inventariseerde hoeveel gezinnen recht hadden op deze gift. Speelgoedbank Delft vulde de dozen met nieuw en tweedehands speelgoed. De welzijnstichting deelde vervolgens de dozen uit, inclusief een tegoedbon om nog eens langs te komen bij de Speelgoedbank in Delft. Binnen een paar weken na het eerste gesprek, konden we de speelgoeddozen uitdelen aan gezinnen. Als gemeente brengen we de partijen bij elkaar en leveren we een financiële bijdrage. Of ik vertel over de taal- en fietslessen die we organiseren in het kader van inburgering.” We lopen door de winkelstraat van Schipluiden, vlak bij het gemeentekantoor. “Je loopt hier zo het groen in, een belangrijk onderdeel van onze gemeente. Het is fijn om een lunchpauze te combineren met een wandeling in deze mooie omgeving.”

 

Miranda wandelt er vaak. De rivier de Gaag loopt dwars door de pittoreske dorpskern van Schipluiden. Vanaf het gemeentehuis zie je de plezierboten voorbijkomen. “De gemeente is informeel en gastvrij. We hebben onze blik naar buiten toe, dat spreekt mij aan. Het was een van de redenen om op deze functie te solliciteren.”

Dichtbij de burgers

“Ik heb voorheen bij een commercieel beleidsonderzoeksbureau gewerkt. Ik deed opdrachten op het gebied van werk en inkomen voor de gemeente en de Rijksoverheid. Daarna heb ik onderzoek gedaan bij een kenniscentrum en was ik projectleider bij het kenniscentrum en A&O Fonds voor sociale werkgelegenheid. Toen deze functie van beleidsmedewerker voorbij kwam, was ik direct enthousiast. Ik werk niet alleen in deze gemeente, ik woon er ook. Ik was heel nieuwsgierig hoe het aan de andere kant van de tafel reilt en zeilt. Na alle projectmatige en grotere onderzoeken wilde ik nu zien hoe een en ander in de praktijk vorm krijgt. Dichtbij de mensen om wie het gaat, de inwoners van deze gemeente.”

Werkzaamheden

“Ik werk in het sociale domein. Daar vallen meerdere thema’s onder, van inburgering tot armoedebeleid en schuldhulpverlening. Ik heb een werkweek van 28 uur waarin ik vooral bezig ben met het maken van beleid. Ik overleg regelmatig met collega’s, beleidsmedewerkers van gemeenten uit onze regio en met onze lokale samenwerkingspartijen. Bijvoorbeeld om ons beleid op het gebied van inburgering verder vorm te geven. Beleidsstukken schrijven hoort er ook bij, soms voelt het als een noodzakelijk kwaad, maar deze stukken zorgen er wel voor dat je echt iets in gang kunt zetten in de gemeente.”
Miranda’s dagen zijn niet alleen gevuld met nota’s schrijven. “Nee, ik ben liever bezig met concrete resultaten. Hier kan dat. Ik zit dichtbij mijn collega’s van beleid en uitvoering. Zo kan ik makkelijk met ze overleggen. Iedereen helpt elkaar als het nodig is. Dat is echt het voordeel van zo’n kleine gemeente als Midden-Delfland.”

Samenwerken

“Werken met korte lijntjes, resultaatgericht, flexibiliteit,” Miranda somt een aantal van de kenmerken op die bij de functie passen. “Maar vooral klantgericht werken. En je moet houden van het informele karakter van onze gemeente. We zijn een klein team. Dat zorgt dat je veel schakelt tussen verschillende werkzaamheden. Je kunt niet altijd de diepte in bij elk onderwerp en je bent met meerdere beleidsterreinen tegelijk bezig. Dat moet je wel echt liggen.”

We zijn ondertussen beland aan de rand van Schipluiden. Het park bij het gemeentehuis gaat moeiteloos over in de gestrekte landerijen van de gemeente Midden-Delfland. We zien wandelaars, joggers en kleuterklassen met de leerkrachten. Miranda ziet het met een glimlach, “Dit zijn onze klanten. De bewoners van de gemeente, onze burgers. Als beleidsmedewerker heb je geen dagelijks contact met burgers, maar uiteindelijk doe je het wel voor hen. Of het nu om een inburgeringscursus gaat, het begeleiden van mensen naar werk of het mogelijk maken van danslessen voor kinderen wiens ouders het niet kunnen bekostigen. We zijn er voor hen allemaal. En hier in Midden-Delfland zie ik direct resultaat. Dat vind ik het grootste pluspunt van mijn baan.”