Emely en Robin - Afdelingshoofd Advies, Ruimte & Economie & Junior Planoloog

Emely en Robin

Het verhaal van Emely en Robin: vormgeven van ‘het Delft van de toekomst’

Emely is afdelingshoofd Advies, Ruimte & Economie en werkt al 13 jaar voor de gemeente Delft. Robin werkt 3 jaar bij de gemeente, waarvan 1 jaar als junior planoloog en daarvoor 2 jaar als trainee. Samen met de collega’s van het team, programmamanagers en wethouders, denken zij na over ‘het Delft van de toekomst’.

In dit dubbelinterview vertellen Emely van Reenen (38 jaar) en Robin Diek (30 jaar) over het programma ‘Stedelijk Programmeren’ en de uitdagingen waar de gemeente Delft voor staat.

 

Ambitieuze plannen

Emely: onze ambitie is om 15.000 woningen en 10.000 arbeidsplaatsen te realiseren. Een hele opgave voor een stad als Delft, want Delft heeft geen uitleggebieden. Daarnaast willen we de stad energieneutraal maken, investeren in een circulaire economie en werken aan de mobiliteitstransitie. Op verschillende niveaus werken we dan ook heel hard om deze ambities waar te maken.

Robin: om deze ambities te realiseren moeten we goed samenwerken en slimme keuzes  maken. Hoe halen we het maximale uit de ruimte die er beschikbaar is? Welke projecten en initiatieven vanuit de stad kunnen we als gemeente faciliteren? En hoe betrekken we inwoners en bedrijven bij onze toekomstvisie voor de stad? Het zijn voorbeelden van vraagstukken waar ik me als planoloog mee bezig houdt. Daarom werk ik nauw samen met collega’s binnen verschillende disciplines: verkeerskundigen, adviseurs wonen, milieu specialisten, juristen, projectleiders en vele collega’s uit de regio. Alle integrale gebiedsafwegingen die we maken worden straks intern besproken in het overleg Stedelijk Programmeren. 

 

Blik op de toekomst

Emely: om te zorgen dat de visie die we geschetst hebben ook daadwerkelijk landt, zijn onze adviseurs dagelijks bezig met zowel de langetermijnvisie als met de daadwerkelijke implementatie van die visie in projectgroepen.

Robin: het mooiste aan mijn werk als planoloog is dat ik enerzijds betrokken ben bij hele concrete projecten en ideeën vanuit de stad. Anderzijds denk ik na over de plannen van morgen en kijk ik hoe we als gemeente daarop kunnen inspelen.

 

Door mijn werk zorg ik dat de stad zich zo ontwikkelt dat het voor iedereen in Delft een prettige stad is én blijft – Robin.

 

Werken voor Delft 

Emely: We weten als organisatie heel goed wat we willen doen en bereiken. Maar we missen een senior planoloog die gaat helpen deze visie (integraal) te vertalen naar een concreet ruimtelijk en programmatisch programma voor de stad. Als je als planoloog, of stedenbouwer met affiniteit voor planologie, mee wilt helpen om onze visie verder te ontwikkelen en je eigen rol wilt vormgeven, dan is dit hét perfecte moment om in te stappen in Delft. 

Robin: waar ik als planoloog de meeste energie uit haal, is werken voor een middelgrote stad met een dorps karakter maar ook met grootstedelijke problematiek.

 

Het momentum is nu omdat er ook echt ruimte is om richting en invulling te geven aan de toekomstvisie van de stad – Robin. 

 

Werksfeer en ontwikkelmogelijkheden

Robin: naast uitdagende werkzaamheden is de gemeente Delft een fijne gemeente om voor te werken. De sfeer op onze afdeling is goed, er werken verschillende type mensen met verschillende achtergronden. Dat maakt dat je samen tot mooie resultaten komt. We hebben elke maandag een koffiemoment en laatst hadden we met het team een (online) pubquiz. 

Emely: in mijn team werken gedreven mensen met een groot hart voor de stad. Zeker in de rol van senior planoloog kan en mag nog veel opgebouwd worden. Dat betekent wel dat je aan de slag moet. Maar die ruimte krijg je zeker. Je kan binnen Delft veel kansen pakken die op je pad komen. Als je dat doet, en laat zien wat je kunt, dan kan je heel veel bereiken voor de stad Delft. We hebben Robin ook een beetje in het diepe gegooid in de rol van planoloog en dat gaat super goed. 

 

Het mooiste aan je werk voor de gemeente Delft? Het resultaat zien in de stad!

Robin: als planoloog bij Delft werk je aan de stad van morgen en overmorgen. Morgen in de zin van projecten die bezig zijn. Overmorgen in de zin dat je nadenkt over de toekomstige projecten en wat er nodig is voor de stad over 20 jaar. Het resultaat van je werk als planoloog is niet meteen zichtbaar, maar je ziet de stad geleidelijk veranderen. Over 50 jaar kan je zeggen: “Ik heb bijgedragen aan de ontwikkeling van Schieoevers en Nieuw Delft”.

Emely: “Hoe gaaf is het dat je als planoloog of stedenbouwer de stad ziet ontstaan vanuit jouw eerste ideeën?”. Bijvoorbeeld wanneer je zit te vergaderen over het volgende gebied en vanuit het gemeentehuis uitkijkt op een steeds groener wordend Delft.  

Hoe gaaf is het dat je als planoloog of stedenbouwer de stad ziet ontstaan vanuit jouw eerste ideeën? – Emely.

Wil jij meebouwen aan de toekomst van jouw stad of dorp? Bekijk de vacatures binnen het Ruimtelijk Domein.

Robin werkt als planoloog aan de stad van morgen
Junior planoloog Robin