Harald ten Dam - alliantiemanager duurzaam circulair bij het Hoogheemraadschap van Delfland

“Het leuke aan werken bij een waterschap is dat je met elkaar werkt aan de leefbaarheid van je omgeving.”
Harald ten Dam - Alliantiemanager duurzaam circulair bij het Hoogheemraadschap van Delfland

“De wereld een stukje beter achterlaten, dat vind ik belangrijk. Wij zijn de eerste generatie die merkt dat we verkeerd bezig zijn geweest met klimaatverandering, circulariteit en duurzaamheid. Maar wij zijn ook de generatie die er nog iets aan kan doen.”

Duurzaam en circulair werken

“Het leuke aan werken bij een waterschap is dat je met elkaar werkt aan de leefbaarheid van je omgeving. Als alliantiemanager ben ik een echte verbinder. Met ons programma Duurzaam Circulair zoek ik de verbinding op met andere partijen. Samen werken we naar een duurzaam en circulair waterschap.”

“Restproducten zien we niet langer als afval, maar gebruiken het als grondstof. Zo winnen wij al op verschillende plekken groen gas uit afvalwater. We zuiveren afvalwater en winnen daar methaangas uit. Dit gas kun je gebruiken waar je normaal aardgas nodig hebt. In dit proces komt ook CO2 vrij en dat vangen we af omdat het anders de atmosfeer in gaat. Dan draag je bij aan een hoger CO2-gehalte en dat willen we juist niet. De glastuinbouw gebruikt de CO2 weer om de groei van gewassen te stimuleren. De gemeente Den Haag renoveert een zwembad en wij werken samen om de warmte uit het afvalwater te halen. Daarmee kan de gemeente het zwembad verwarmen. De partijen waarmee ik samenwerk zijn dus enorm divers.”

Man in overleg met vrouw op groene bank

Duurzame organisatie

Harald neemt een slok koffie uit de mok die hij meebracht van thuis. “Duurzaamheid staat in de hele organisatie op de agenda. Veel collega’s gebruiken hun eigen mok en in ons wagenpark zie je steeds meer elektrische auto’s. Bij nieuwe samenwerkingen, kijken we hoe zij omgaan met duurzaamheid en circulariteit. Van het cateringbedrijf voor de kantine tot aannemers die onze gemalen vervangen.”

Duurzaamheid zit in het DNA van het waterschap én de mensen die werken. Dat blijkt wanneer Harald vertelt over een voorgenomen bedrijfsuitje. “De personeelsvereniging had het idee om naar Porto te gaan, met het vliegtuig. Er ontstond best wel wat discussie onder collega’s, hoe duurzaam is zo’n reis en zijn alternatieven mogelijk?”

Calamiteiten

Bij het waterschap is Harald ook crisismanager. “We hebben een calamiteitenorganisatie die bij elkaar komt als er iets ernstigs aan de hand is. Hele harde regen die we niet snel genoeg kunnen wegpompen, aanhoudende droogte, een dijk die dreigt te bezwijken of vervuild bluswater dat na een boerderijbrand in de sloten terecht komt waardoor de vissen doodgaan. Als crisismanager vorm ik per incident een team om samen tot een oplossing te komen. Ook kijken we vooruit en maken we protocollen voor mogelijke incidenten zodat we een plan van aanpak klaar hebben liggen. De mensen die bij het waterschap werken zijn enorm toegewijd. Ze werken er met plezier en dat merk je ook aan de prettige werksfeer. Collega’s werken graag samen en denken met je mee. Als er een crisis of calamiteit is, komt iedereen in actie.”

Harald ten Dam, alliantiemanager Hoogheemraadschap van Delfland

Altijd op zoek naar verbinding

Harald werkt inmiddels dertien jaar bij het waterschap van Delfland. “Voor mijn werk bij een adviesbureau ging ik het hele land door, maar ik had juist de behoefte om me aan een bepaald gebied te verbinden. Dat vond ik bij het waterschap. Eerst als procesmanager en daarna als accountmanager, waar ik ook weer een verbindende rol had in mijn samenwerking met gemeenten en de provincie. Na zo’n 6 jaar wilde ik vanuit persoonlijke interesse verschuiven naar de duurzaamheidshoek. Het programma Duurzaam Circulair was nog in ontwikkeling en dat vond ik interessant dus ik besloot om te reageren op de verbindende rol van alliantiemanager. Die functie was nieuw en kon ik zelf vormgegeven. Ik ervaar veel vrijheid binnen het waterschap en je krijgt ruimte voor eigen initiatief.

Uniek kantoor in hartje Delft

“De mensen, de werksfeer, de woon-werkafstand en de binding met het gebied vind ik prettig aan mijn werk. Ons kantoor staat in hartje Delft. Vanaf het station ben je in 5 minuten bij de voordeur. En wanneer je onze achterdeur uitloopt, sta je in het centrum. Het monumentale gedeelte van ons kantoor is gebouwd in 1505 en heeft een chique uitstraling met de hoge kamers, ornamenten en oude kaarten. Het andere gedeelte is juist heel modern, ruim en licht. Een fijne combinatie.”