Helma Wubben - Applicatiebeheerder belastingsysteem bij de gemeente Westland

Ik heb het gevoel dat mijn functie er echt toe doet. We doen het voor de inwoners en ondernemers in Westland en dat moet goed gefaciliteerd worden. Op mijn beurt voel ik me zelf ook goed gefaciliteerd.
Helma Wubben - Gemeente Westland

Inkomstenstroom

Ik werk al lang in de ICT en begon in 2016 op projectbasis bij de gemeente Westland, voor het zaaksysteem. In 2018 werd ik, samen met een collega, applicatiebeheerder van het belastingsysteem Key2belastingen, een essentiële toepassing bij het genereren van een belangrijke gemeentelijke inkomstenstroom. We werken voor de 30 medewerkers van het team Belastingen en pakken voor hen alles op. Van nieuwe releases of scripts tot hotfixes en updates en natuurlijk zijn we er voor het verhelpen van storingen en incidenten. Het is een uitgebreid systeem, met koppelingen naar onder andere de Gemeentelijke Basisadministratie en het Kadaster, en met een frontend in de vorm van de digitale belastingbalie voor burgers en bedrijven.

Bekijk alle ICT vacatures in de regio.

Complexe configuraties

Er zit dus heel veel in het pakket en dat betekent dat ik nooit precies weet wat zich nu weer zal gaan aandienen. Soms denk je de boel op orde te hebben en dan komen er opeens toch weer meldingen. Het is daardoor altijd verrassend en uitdagend, elk probleem is een nieuw probleem! Naarmate ik er meer van weet, wordt het werk steeds leuker en word ik steeds beter in het oplossen van problemen. In het begin keek ik nog wel eens vreemd op van alle jargon. Wie heeft er nou van ‘kohieren’ gehoord? Inmiddels weet ik dat dit de administratieve grondslag is voor belastingheffing en dat er complexe configuraties omheen zitten. Vooral in kritieke perioden, bijvoorbeeld als de aanslagen de deur uit moeten, mag daar niets mee misgaan.

Unieke processen

We werken voor één team, maar ik heb veel contact met andere partijen. We werken nauw samen met de Servicedesk, het eerste aanspreekpunt voor gebruikers en met de interne afdeling Applicatiemanagement. Extern werk ik samen met leveranciers en kan ik collega’s van andere gemeentes raadplegen. Mensen van allerlei pluimage en dat maakt het heel divers. Bovendien ben ik, naast mijn specialisatie voor het belastingsysteem, ook achtervang voor de collega van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Er zijn zoveel unieke processen bij een gemeente, van de balie tot aan vergunningen, dat realiseren mensen zich vaak niet. Het maakt de ICT razend interessant.

Lage drempel

Westland is een prettige werkgever. Ik heb veel autonomie en hoef niet continu verantwoording af te leggen. Zolang het team Belastingen tevreden is, doe ik mijn werk goed. Ook de flexibele werktijden, de open cultuur en de prettige sfeer bevallen me uitstekend. Mensen lopen hier echt makkelijk bij elkaar binnen. De drempel om naar een andere functie over te stappen is laag en je krijgt veel hulp als je iets anders zoekt. Van begeleiding tot de mogelijkheid om allerlei opleidingen te volgen.

Wil je net als Helma met ICT het verschil maken voor collega’s en inwoners? Bekijk alle ICT vacatures in de regio!

ICT professional Helma - ICT in Haaglanden
Applicatiebeheerder Wilma