Henk, Inspecteur openbare ruimte bij de gemeente Delft

Elke situatie vereist maatwerk, dat houdt me scherp.

Als inspecteur openbare ruimte ben ik verantwoordelijk voor de wijk Vrijeban en het recreatiegebied de Delftse Hout. Daar is altijd wel wat te doen. Binnen ons team werken controleurs openbare ruimte die op de reguliere overlastmeldingen afgaan, zoals vuilniszakken naast de containers. Complexere zaken komen bij mij terecht. Dat kan van alles zijn. Een bewoner die een camera aan zijn gevel hangt, gericht op de openbare weg. Een burenruzie over een container op de stoep, die uitmond in een heftige strijd. Het mooie van mijn vak is dat iedere situatie uniek is en dus maatwerk vereist. Dat houdt me scherp.

Een ander leuk onderdeel van mijn werk zijn de gastlessen over het omgaan met zwerfafval, die ik samen met natuur- en educatiecentrum de Papaver geef op basisscholen. Zo hoop ik de jongere generatie meer bewustzijn voor het milieu bij te brengen. Het klinkt cliché maar de jeugd heeft de toekomst. Als we daar een goed signaal kunnen afgeven, hebben we al een enorme slag geslagen.

Verder ben ik coördinator van de registercontroleurs. Net als in veel andere gemeenten hebben we ook in Delft te maken met fietsendiefstallen, woninginbraken en andere high impact crime delicten. De gestolen goederen komen vervolgens vaak terecht bij handelaren in tweedehands goederen zoals juweliers, telecomzaken en pandjeswinkels. Al deze ondernemers moeten een in- en verkoopregister bijhouden. De controle daarop coördineer ik. Zo hebben we samen met de politie al aardig goede resultaten kunnen boeken. Dat geeft echt een kick.

Ik zit al bijna twintig jaar in het vak maar ik hou totaal niet van stilzitten. Het juridische heeft me altijd erg getrokken. Een paar jaar geleden schreef ik daarom een opleidingsvoorstel voor mijn afdelingshoofd. Hij was gelukkig enthousiast, zag de win-winsituatie voor mij én de gemeente en toen mocht ik van start met een rechtenstudie. Mijn minor mediation, oftewel bemiddeling, komt goed van pas. Hoewel ik als inspecteur natuurlijk wel kan zorgen dat er een bekeuring komt, is dat voor mij nooit het doel. Samen met partijen om de tafel, werkt veel beter dan de botte bijl.