Inzoomen met Bart van de gemeente Leidschendam-Voorburg: Van Coolblue naar koninklijk blauw

“Ik sta nog steeds volledig achter mijn keuze om vanuit de commercie over te stappen naar de gemeente.”
Bart Wijman - Personeels- en Salarisadministrateur, Gemeente Leidschendam-Voorburg

Beginnen bij de gemeente Leidschendam-Voorburg
Met zijn bachelor Psychologie op zak, ging Bart (30 jaar) aan de slag als recruiter. Hij werkte voor commerciële partijen als Yacht, Randstad en Unilever. Tijdens een camperreis door Europa besloot hij het roer om te gooien.

Hij besloot voor een voltijd master psychologie te gaan en ging op zoek naar een baan waarbij hij zijn nieuwe kennis in de praktijk kon brengen. Na een leerzame stage bij Coolblue, koos hij voor het koninklijk blauw van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Sinds half juli werkt hij hier als personeels- en salarisadministrateur.

Ik heb vooral in commerciële recruitment rollen gewerkt en zocht een overstap naar HR. Bij de gemeente Leidschendam-Voorburg kreeg ik die kans.

De eerste week

De eerste dag ben ik op kantoor geweest om mijn laptop en telefoon in ontvangst te nemen. De rest van de week is voorbij gevlogen. Tijdens verschillende (digitale) kennismakingsgesprekken heb ik mijn collega’s van HR leren kennen. Daarnaast werd ik meteen flink ondergedompeld in het werk.

Onboarding

Het vraagt iets andere competenties om in deze tijd te beginnen aan een nieuwe baan dan wanneer je onder “normale” omstandigheden begint. Je bent wat meer op jezelf aangewezen en moet dus ook meer initiatief nemen om dingen uit te zoeken. Wat hierbij helpt is vragen stellen en digitaal de connectie op zoeken. Ik ben bij de gemeente Leidschendam-Voorburg goed opgevangen. “Ik voelde me echt welkom en was snel up and running.”

Thuiswerken

Ik ben altijd fan geweest van een aantal dagen thuiswerken. Je krijgt vaak meer werk verzet, omdat je niet gestoord wordt. Maar je mist natuurlijk wel het contact met collega’s. Even snel een vraag stellen gaat niet zo makkelijk. Je moet opeens overal een afspraak voor maken. Het thuiswerken kent zijn ups and downs. Het liefst zou ik een aantal dagen naar kantoor gaan om mijn collega’s te zien. “Maar het is nu even niet anders.”

Uitdagingen

Een van de grootste uitdagingen van het thuiswerken is dat je de deur niet meer uitkomt. Hierdoor heb je snel het gevoel van een sleur te pakken. Daar moet je op letten door bewust de tijd te nemen om te lunchen en dan ook echt je werktelefoon weg te leggen. Het is ook goed om af en toe een frisse neus te halen. “Al is dat met de winter voor de deur, niet altijd even verleidelijk.” De uitdaging is om de reistijd en pauzemomenten die je op kantoor had ook thuis goed te benutten.

Tips

Zorg ervoor dat je agenda de eerste week niet te vol gepland is. Het is nu meer dan ooit zaak om er met je volle aandacht in te gaan. Er komt in de eerste paar weken een hoop op je af en video calls kosten een hoop energie.
Maar mijn belangrijkste tip is: ‘wees brutaal’. Durf tijd te claimen in de agenda van je nieuwe collega’s. “De kans is groot dat je collega’s dat alleen maar leuk vinden.”

Wil je net als Bart het roer omgooien? Bekijk alle vacatures in Haaglanden.