Jaimy, Medewerker toetsing VRH

Ik krijg hier volop opleidingskansen.

Als medewerker toetsing hou ik me onder andere bezig met het toetsen van bouwplannen. Dat valt onder Risicobeheersing, een onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden. Het liefst doe ik dat in een vroeg stadium van de aanvraag, zeker bij complexe aanvragen. Als ik al aan de voorkant van het proces kan meedenken en aanvragers en gebruikers kan informeren, kunnen er vooraf concepten worden bedacht die echt bijdragen aan de veiligheid. We adviseren het bevoegd gezag ook over het bouwen en brandveilig gebruiken van ziekenhuizen en kinderdagverblijven. Zeker dan is veiligheid zo ontzettend belangrijk.

In de praktijk is dat soms lastig. Veel aanvragers willen gewoon een vergunning en met hun bedrijf aan de slag. Vaak weten ze precies hoe de regels in elkaar steken of hebben ze een partij ingeschakeld die dat weet. Het gevolg is dan een plan dat maar net aan de minimale eisen van de regelgeving voldoet. Maar daarmee zijn de voorzieningen niet perse afgestemd op het gebruik. Door een stuk bewustwording op het gebied van brandveiligheid te creëren probeer ik ze te overtuigen om soms net dat beetje extra’s te doen. Het is geweldig als dat lukt.

Leuk aan mijn werk? Brandpreventie is maatwerk en elke dag is weer anders. Het ene moment is het echt een juridisch verhaal en geven we uitleg over de achtergrond van een voorschrift. Een paar uur later ben ik bezig met brandwerende voorzieningen in een parkeergarage of de brandveiligheid van een museum. Samen met drie andere collega’s adviseer ik aan Delft, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Westland. Vier gemeenten die heel verschillend zijn. Dat maakt het gevarieerd en leerzaam. Want ook van elkaars ervaringen steken we veel op.

Mijn werk is ook behoorlijk specialistisch. Doordat ik zelf breed ben opgeleid -ik studeerde integrale veiligheidskunde- kom ik hier en daar wel wat kennis tekort. Met name op technisch gebied. Ik moet dus nog heel wat bij leren maar die kans krijg ik hier volop. Samen met een paar collega’s heb ik de Leergang Specialist Brandpreventie gevolgd aan de Brandweeracademie. Zo zijn we helemaal op de hoogte geraakt van de actuele bouwregelgeving en alles rondom toetsing, brandveiligheid en risicogerichte beoordeling. Binnenkort ga ik vanuit mijn specialisme weer een nieuwe opleiding starten, over sprinklerinstallaties. Ik ben benieuwd.