Joris Martens - informatieadviseur bij de gemeente Delft

Binnen de gemeente krijg ik de ruimte om dingen te doen die ik zelf graag wil doen. In mijn rol ervaar ik de vrijheid om vorm te geven aan mijn functie.

“Als ik in 1 zin moet uitleggen wat ik doe, dan zeg ik dat ik als informatieadviseur bij de gemeente de schakel ben tussen de business en de techniek. Maar het blijft eigenlijk nooit bij die ene zin.” Joris legt uit: “Als business adviseur informatievoorziening – mijn officiële functietitel – zit je op het snijvlak tussen IT en de business en zorg je dat deze goed gekoppeld zijn. De techniek moet de businessdoelen ondersteunen, maar die moeten elkaar wel weten te vinden. Daar zorg ik voor.”

“Binnen de gemeente hebben we maatschappelijke doelen. We zetten bijvoorbeeld een nieuwe werkwijze op voor gebiedsontwikkeling binnen de stad. Voor een nieuwe woonwijk is veel informatie nodig. Wie komt daar wonen? Welke voorzieningen heb je nodig? Om dat goed te faciliteren heb je naast informatie ook applicaties nodig. Om deze werkwijze te kunnen faciliteren heb je een goede informatievoorziening nodig.”

Impact op inwoners

“Ik ben betrokken bij het cluster Ruimte en Economie voor de gemeente Delft. “Een van de grootste onderwerpen van dit cluster is de gebiedsontwikkeling. Hier vallen veel verschillende onderwerpen onder, zoals de Omgevingswet, bestemmingsplannn en mobiliteit, maar ook toerisme en duurzaamheid. Eigenlijk alles wat bijdraagt aan de ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling van de stad. Alleen met goede informatie kun je slimme beslissingen nemen over de ruimtelijke ontwikkeling van de stad.”

“Het werk van de gemeente heeft vaak direct impact op de inwoners en het plezier waarmee zij in de stad wonen. Mijn werk ondersteunt dat achter de schermen. Op dit moment werken we aan het verbeteren van de projectadministratie. We krijgen daarmee meer inzicht in de lopende projecten en dat inzicht helpt ons betere besluiten te nemen. Het werkt direct door op wat er in de stad gebeurt.”

“Stel je voor dat in jouw straat net het wegdek is gerepareerd, en een maand later moet de boel wéér open, omdat het riool aangepakt wordt. Heel vervelend. Met een goede projectadministratie kunnen we dat soort werkzaamheden tegelijk inplannen.”

Joris in gesprek met collega

De vraag achter de vraag

“Voor deze functie moet je van aanpakken weten. Je hebt te maken met mensen uit alle lagen binnen de organisatie. Dan is het handig dat je communicatief sterk en proactief bent. Ik wacht niet af, maar ga zelf op zoek naar wat iemand nodig heeft.”

“Vaak bedoelen mensen iets anders, dan dat ze zeggen. Vroeger werkte ik in een bouwmarkt. Als daar iemand met een hamer binnenkwam en vervolgens schroeven kocht, vroeg ik ook: weet je dat wel zeker? Doorvragen is altijd belangrijk. De vraag áchter de vraag ontdekken: dat is wat een goede adviseur doet.”

De dynamiek van de publieke sector

“Ik denk dat de publieke organisatie een stuk dynamischer is dan dat veel mensen denken. De afwisseling van projecten en de ontwikkelingen waar je mee te maken hebt, zijn groot en uitdagend. Mijn werk is misschien niet zo direct zichtbaar voor de mensen in Delft zoals het geval is bij de afdeling Veiligheid bijvoorbeeld, maar alle afdelingen hebben baat bij een goede informatievoorziening. En ook al is het niet direct zichtbaar, het heeft wel impact op de mensen die in de gemeente wonen.”

“Binnen de gemeente krijg je de ruimte om dingen te doen die je zelf graag wilt doen. In mijn rol ervaar ik de vrijheid om vorm te geven aan mijn functie. Ik word gestimuleerd te doen waar ik mij goed bij voel. En ik heb hele vriendelijke collega’s die altijd bereidt zijn om te helpen. Dat is wel kenmerkend voor de publieke sector. Ik heb dat tijdens eerdere projecten bij andere gemeenten, ook zo ervaren.”

 

Joris Martens, informatieadviseur bij de gemeente Delft

Een grote stad vol innovatie

“Waarom Delft? De vraagstukken waar je binnen Delft mee te maken hebt, zijn complex. Dat komt omdat Delft een relatief grote gemeente is. Ik heb eerder bij kleinere gemeenten gewerkt, en ze hebben allemaal te maken met dezelfde soort problemen. Maar voor mij maakt het schaalniveau het interessant.”

“Ook heb je hier natuurlijk de Technische Universiteit. Delft is een innovatieve stad. Op het gebied van digitalisering zijn er steeds meer mogelijkheden. Denk aan sensoren die er voor zorgen dat je een groene golf creëert. Goed voor het milieu, maar ook prettig voor de mobiliteit van de automobilist. Die staat niet de hele tijd opnieuw stil. Het zou mooi zijn als we steeds meer van deze ontwikkelingen kunnen inzetten voor de stad. Ik vind het leuk dat ik met mijn werk bijdraag aan de maatschappij. We proberen als gemeente natuurlijk de belangen in de stad zo goed mogelijk te behartigen. De inwoners, daar doen we het uiteindelijk voor!

Meer weten over de mogelijkheden in ICT? Bekijk de vacatures!