Laurette - Wmo-consulent bij de gemeente Zoetermeer

Ik ben geboren en getogen in Zoetermeer. Werken in de stad waar je woont, vind ik ideaal. Ik ken de weg en heb weinig reistijd. Dat ik alles op de fiets kan doen, is een cadeautje.

“Ik was ooit bij familie toen iemand van de gemeente langskwam om te praten over een voorziening in huis. Ik wist helemaal niet dat zo’n beroep bestond. Het leek me zo leuk, dat ik vroeg hoe je dat wordt. Zij had ergotherapie gestudeerd en dat ben ik uiteindelijk ook gaan doen. Via haar ben ik in 2008 bij de gemeente Zoetermeer begonnen als stagiair en daar zit ik nu nog.”

Iedereen moet mee kunnen doen

Als gemeente moet je ervoor zorgen dat inwoners kunnen participeren in de samenleving. Dat is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als Wmo-consulent brengt Laurette advies uit of de hulpvragen van inwoners vallen binnen deze wet- en regelgeving.

“Vanuit mijn opleiding als ergotherapeut kijk ik naar de activiteiten die mensen graag willen doen, maar die door allerlei omstandigheden niet meer kunnen doen. Ik ga naar de mensen toe en denk met ze mee. Ik geef advies over de inzet van hulpmiddelen zodat die mensen zo lang en zo goed mogelijk zelfredzaam zijn. De meeste aanvragen komen van ouderen, maar we helpen ook jongeren die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld na een ongeluk.”

“De problematiek waar we mee te maken hebben, is heel breed. De Wmo is bedoeld voor ondersteuning op het gebied van vervoer, wonen, zelfredzaamheid en hulp bij het huishouden. Als mensen niet de financiële middelen of het netwerk hebben om het zelf op te lossen, dan kunnen ze een beroep doen op de Wmo. Wij proberen te zorgen dat ze kunnen blijven meedoen in de samenleving. Met een scootmobiel, rolstoel of hulp in het huishouden bijvoorbeeld.”

Laurette, WMO-consulent bij de gemeente Zoetermeer

Je werkweek zelf indelen

“Mijn werkweek is heel afwisselend. Op maandag krijg ik mijn dossiers en dan plan ik zelf in wat ik wanneer ga doen. Ik kijk welke huisbezoeken ik ga afleggen, wat ik telefonisch kan afhandelen en wanneer ik de administratie van de gesprekken en dossiers in orde maak. Bij mensen die voor het eerst een aanvraag doen, gaan we altijd op huisbezoek. In de thuissituatie kun je beter inschatten hoe het echt met iemand gaat.”

“Ook heb ik contact met hulpmiddelenleveranciers. Er zijn veel soorten hulpmiddelen en dus veel verschillende leveranciers. Heel praktisch zijn bijvoorbeeld de scootmobielen en trapliften, maar we hebben ook te maken met aanbieders voor hulp in het huishouden of psychische begeleiding. Met al die partijen heb ik contact.”

Duidelijk communiceren

“Voor gezinnen met een gehandicapt kind is de wereld van wet- en regelgeving vaak heel complex. In die situaties zet ik me vaak nog iets meer in. Er komt zoveel op de mensen af; je bent op die momenten echt hun steun en toeverlaat. Je helpt ze echt verder. Ik weet wat ze in de toekomst nodig hebben en bereid ze voor door te vertellen wat ze kunnen verwachten.”

“Of ik streng ben?” Laurette lacht. “Ja en nee. Tegenwoordig spreken we mensen meer aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Wat kunnen ze zelf doen om hun situatie te verbeteren? Dat soort gesprekken vind ik best lastig. Gelukkig heb ik in mijn opleiding ergotherapie veel geoefend met gesprekstechnieken en krijgen we ook interne trainingen bij de gemeente.”

Een hecht team

“Veel van het werk als Wmo-consulent doe je alleen, maar gelukkig heb ik een hecht team om op terug te vallen. We zijn allemaal heel behulpzaam en betrokken. Sinds de coronacrisis hebben we een groepsapp en elke vraag krijgt daar binnen 3 minuten een antwoord. Ook nu we weer naar kantoor gaan, die appgroep is een blijvertje. Het is een beetje onze rode draad geworden. We letten goed op elkaar.”

Vrouw op fiets

Wonen en werken in dezelfde stad

“Ik ben geboren en getogen in Zoetermeer. Werken in de stad waar je woont, vind ik ideaal. Ik ken de weg en heb weinig reistijd. Dat ik alles op de fiets kan doen, is een cadeautje. Wij hebben de beschikking over dienstfietsen en die gebruik ik voor mijn huisbezoeken. Je bent trouwens ook vaak sneller op de fiets dan met de auto. Bewegen is goed voor je: ik vind het heerlijk om af en toe een stukje te fietsen en mijn hoofd weer leeg te maken.”

“Ik hoor wel eens van mensen die ook in hun eigen woonplaats zijn gaan werken, dat ze er dan pas achter komen hoeveel het scheelt als je geen reistijd hebt. Zeker in Zoetermeer. Je hebt hier alles, dat is ideaal!”

Wil je net als Laurette op de fiets naar je werk en je afspraken? Bekijk onze vacatures!