Néander van der Ven - Senior Financieel Adviseur

“In mijn rol ben ik organisator, verbinder, adviseur en financieel expert.”
Néander van der Ven - Senior Financieel Adviseur Gemeente Leidschendam-Voorburg
werken_leidschendam_voorburg

Kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Néander van der Ven (42 jaar), ik werk inmiddels 4 jaar als senior financieel adviseur bij de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Ik ben als financieel adviseur verantwoordelijk voor de financiën van de interne organisatie. De interne organisatie bestaat uit de afdelingen: Bedrijfsvoering, Facilitaire Zaken, de Concerndirectie, de Griffie en het Klantcontactcentrum. Daarnaast ben ik coördinator van P&C producten en adviseur op beleidsvoorstellen aan het college van B&W.

Bekijk de financiele vacatures binnen Werken in Haaglanden.

Met wie werk je samen?

Wij werken opgavengericht en ondersteunen waar nodig met onze financiële expertise. Deze projectmatige manier van werken is erg prettig, omdat je telkens te maken krijgt met verschillende onderdelen van de organisatie. De ene dag werk ik met collega’s van communicatie, juridisch en inkoop en de volgende dag met een compleet ander team. Vanuit het klantteam bieden wij integrale advisering en ondersteuning aan de afdelingen. Hiernaast ondersteunen wij het college om het beleid optimaal te kunnen uitvoeren. In deze rol ben je organisator, verbinder, adviseur en financieel expert.

Hoe ziet een werkdag als Senior Financieel Adviseur bij de gemeente eruit?

Geen dag is hetzelfde! Je krijgt als financieel adviseur een verscheidenheid aan vragen op je bordje. De vragen variëren van politiek geladen vragen tot vragen over projecten. 

Dat kan bijvoorbeeld gaan over duurzaamheid en de energietransitie. Daarnaast werken we nu met het Klantcontact centrum samen aan het kostendekkend maken van de leges. Het is belangrijk om hierin de politieke context mee te nemen. Ik kan me voorstellen dat bepaalde keuzes gevoelig kunnen liggen. Als adviseur is het je taak om de portefeuillehouder en college hierover goed te informeren en de mogelijkheden te bespreken.

Waarom heb je gekozen voor een loopbaan bij de gemeente?

De gemeente Leidschendam-Voorburg is als middelgrote gemeente van 75.000 inwoners, precies de juiste grootte voor mijn ambities. Bij een grote gemeente kan je je als financieel adviseur vaak maar toespitsen op één Proces en Control (P&C) product. Dan ben je meer een specialist op één bepaald terrein. Bij een kleine gemeente moet je als financieel adviseur, juist weer verstand hebben van teveel processen. Elke gemeente is anders ingericht, met zijn eigen dynamiek en samenstelling. Hierdoor heeft elke gemeente ook weer zijn eigen uitdagingen en ambities. “Bij Leidschendam-Voorburg sta ik dicht bij de burger en dicht bij de politiek. Daar doe ik het voor!.”

Bekijk de financiele vacatures binnen Werken in Haaglanden.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots op de ambitie van onze gemeente en de collega’s die deze ambitie uitdragen. Er lopen hier zoveel professionals rond met een enorme drive en passie. Zij willen de gemeente elk jaar en zelfs elke dag, een beetje beter maken.

Als ik kijk naar 4 jaar geleden, dan ben ik erg trots op de resultaten die we hebben neergezet. Processen zijn beter ingericht en producten worden steeds beter. Het was niet altijd makkelijk, maar ik ben ontzettend trots dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen.

Wat maakt een financiële rol bij de gemeente anders dan een financiële rol bij een commerciële organisatie?

Je zit hier echt voor de burger. Er hoeft in de samenleving maar iets te veranderen, en dat merk je bij de gemeente als eerste. Het maatschappelijke aspect vind ik erg interessant, maar het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je bij de les moet blijven. Je moet goed weten wat er in de samenleving gebeurt. Dit geeft mijn rol diepgang en maakt dat het niet te vergelijken is met een finance rol binnen een commerciële organisatie. 

Als je geen achtergrond hebt in een politieke organisatie, dan kan dat in het begin best een uitdaging zijn. Je komt opeens in een politiek krachtenveld waar je te maken hebt met portefeuillehouders, het college en de gemeenteraad. In het begin is het wel eens zoeken hoe je je staande houdt in zo’n omgeving. 

Wat maakt je geschikt voor een financiële rol binnen de gemeente?

Het spreekt voor zich dat je iets moet hebben met centjes. Een financiële opleiding lijkt me ook niet overbodig. Hiernaast is het belangrijk dat je maatschappelijk betrokken bent. Als je alleen voor winstmaximalisatie gaat, dan kun je beter bij een commerciële organisatie gaan werken. Als je de wil en drive hebt om van maatschappelijke waarde te zijn, dan heb je binnen de gemeente aan het het juiste adres. Een ontzettende fijne werkplek met een hoop gedreven collega’s en tal van ontwikkelmogelijkheden. 

Is er nog iets dat je kwijt wil?

Ik wil financiële professionals die bij commerciële partijen jagen op winstmaximalisatie, uitdagen om ook eens bij een gemeente te kijken. Er valt hier zoveel te beleven en je kunt je als professional sterk ontwikkelen.

Bekijk de financiele vacatures binnen Werken in Haaglanden.