Ramon Brouwer - advocaat / juridisch adviseur bij Gemeente Westland

"Als je hier in de gemeente een besluit neemt dan raakt dat de burger direct"
Ramon Brouwer - Advocaat / juridisch adviseur bij Gemeente Westland

Prettig woon- en werkklimaat

“Binnen de Gemeente Westland werken we allemaal aan hetzelfde doel; een prettig woon- en werkklimaat mogelijk maken voor iedereen. Ik vind het mooi om aan dat doel bij te dragen. Als juridisch adviseur bied ik de juiste juridische kaders, zodat we weten wat we wel en niet mogen als gemeente.” Ramon legt uit wat zijn rol daarin is. “Ik kijk naar de bevoegdheden van de gemeente, maar het is ook mijn taak om de gemeente te beschermen op het moment dat andere partijen iets met die bevoegdheden willen.

Als advocaat staat Ramon de gemeente bij in rechtszaken. “Eén van de zaken die me het meest is bijgebleven, gaat over de bouw van een bijzonder complex in het centrum van Naaldwijk. Hier combineren we sociale huur met begeleid wonen voor jongeren met een beperking. Vlak na de start van de bouw stapte een buurtbewoner naar de rechter waardoor de bouw werd stilgelegd. Als advocaat verdedigde ik het besluit van de gemeente. De rechter verklaarde het beroep van de buurtbewoner ongegrond en de bouw kan doorgaan.

In een zaak waar een bewindvoerder zich onvoldoende inspande voor een Westlandse inwoner, stond ik mijn collega’s van schuldhulpverlening bij. In coronatijd gaf ik advies over regelingen zodat we op rechtmatige wijze organisaties kunnen ondersteunen. Met deze inspanningen zorgen we voor een prettige situatie voor alle betrokkenen. Precies wat we willen bereiken binnen de Gemeente Westland.”

Ramon

Professioneel en ruimte voor plezier

“Professionaliteit en toegankelijkheid kenmerken Gemeente Westland. Er is hier een enorme hoeveelheid kennis en kunde beschikbaar. We hebben een eigen ingenieursbureau en bouwadviseurs die kennis hebben van bouwregelgeving, maar ook een hydroloog en archeoloog. We hebben mensen die bekend zijn met openbare orde en veiligheidskwesties waarmee je kunt sparren over je ideeën en theorieën. Het betreft een breed palet aan mensen en door de laagdrempeligheid is het makkelijk om met iedereen te schakelen.”

“Kennis en kunde in huis hebben én houden is erg belangrijk en de gemeente ondersteunt dat ook. Je kan gebruik maken van veel opleidingsmogelijkheden en je krijgt de ruimte om zelf je functie in te vullen. We werken veel samen en de deur staat voor iedereen open. Iedereen helpt elkaar. Ook buiten werktijd is er ruimte voor plezier en ontspanning. Dat heeft natuurlijk een tijdje stilgelegen vanwege corona, maar de personeelsvereniging organiseert nu weer borrels en uitjes. Daarnaast gaan de afzonderlijke teams, afdelingen en clusters ook vaak samen op pad.”

Naast zijn werk bij de Gemeente Westland, heeft Ramon nog een aantal nevenactiviteiten. “Ik zit in de bezwaarschriftencommissie van een andere gemeente en ik ben sinds kort ook rechter-plaatsvervanger. Mijn werkgever steunt en stimuleert die activiteiten want het levert ze voordelen op. Door deze functies kan ik situaties vanuit meerdere perspectieven bekijken. Dat komt de besluitvorming of een beslissingstraject binnen de gemeente uiteindelijk ook weer ten goede natuurlijk.”

Dicht bij het bestuur en de burger

“Wanneer je bij een gemeente werkt, sta je dicht bij de burger en de bedrijven maar ook bij het bestuur en andere organisaties. Als je hier een besluit neemt dan raakt dat de burger direct. Iemand krijgt een uitkering toegewezen, een vergunning wordt geweigerd of krijgt hulp bij het huishouden. Als je bij de provincie of het Rijk een besluit neemt, dan zitten daar veel meer stappen tussen. Ik zie mijzelf daarom zeker nog bij een gemeente werken over 10 jaar. Dat kan nog steeds Gemeente Westland zijn, maar een andere middelgrote gemeente in de omgeving, zoals Delft, is ook zeker een optie. Werken bij de gemeente bezorgt me gewoon enorm veel plezier.”