Robin van Dijk - Technisch medewerker bij het Hoogheemraadschap van Delfland

In Nederland zie je overal water, maar weinig mensen zijn zich ervan bewust hoeveel regelingen hier achter zitten. Bijvoorbeeld om het water op het juiste peil te houden en te zorgen dat jij je wc kunt doorspoelen. Het waterschap is overal en dat maakt het werk fascinerend en zichtbaar.

Kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Robin van Dijk (30 jaar), ik werk sinds anderhalf jaar bij het Hoogheemraadschap van Delfland als technisch medewerker. Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van alle opperwatervlaktegemalen van de zuiveringsinstallatie in Vlaardingen.
Waarom heb je gekozen voor een baan bij het Hoogheemraadschap van Delfland?
Ik heb voor het Hoogheemraadschap gekozen, omdat ik hier de kans krijg om aan allemaal verschillende machines te werken. Sluizen, sluiscomplexen, pers gemalen, stuwen, inlaten en ouderwetse windmolens, ik mag er allemaal aan sleutelen. Hiernaast heb ik altijd al een fascinatie gehad voor water. In Nederland zie je overal water, maar weinig mensen zijn zich ervan bewust hoeveel regelingen hier achter zitten. Bijvoorbeeld om het water op het juiste peil te houden en te zorgen dat jij je wc kunt doorspoelen. Het waterschap is overal en dat maakt het werk fascinerend en zichtbaar.

Hoe ziet je werkdag eruit?

‘s Morgens vroeg kom ik aan op de zuivering in Vlaardingen. Via mijn digitale agenda zie ik de werkorders en ingeplande werkzaamheden voor die dag. Als ik weet wat me die dag te doen staat, is het een kwestie van spullen pakken en er naar toe. We lossen de klus op en dan is het óf door naar de volgende klus óf terug naar de zuiveringsinstallatie.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik heb klussen waar je een week mee bezig bent, maar ook klussen van één uur. Dat maakt dat ik eigenlijk geen standaard werkdag heb en houdt het werk leuk en uitdagend.
Vooral de technische uitdagingen vind ik leuk. Neem bijvoorbeeld de zuivering, die kan je zien als een grote fabriek met duizenden draaiende machines. Van kleine pompjes tot ventilatoren die dag en nacht draaien. Er zit ontzettend veel techniek in wat met elkaar verbonden is. Het is mooi om daaraan te mogen werken en het allemaal draaiend te mogen houden. Een grote technische uitdaging eigenlijk.

Wat is het grootste verschil tussen een technische rol bij een commerciële partij en een technische rol bij een waterschap?

Waar een aannemer gaat voor een snelle en goedkope reparatie, gaat het bij het Hoogheemraadschap echt om kwaliteit en duurzaamheid. “Als ik twee uur langer doe over het repareren van een machine, maar het is wel de beste oplossing, dan krijg ik juist een duimpje omhoog.” Het is een hele andere manier van naar techniek kijken. “Als technisch specialist bij het Hoogheemraadschap van Delfland kan je trots zijn op je werk.”

Wat zou er gebeuren zonder technische specialisten bij het Hoogheemraadschap?

Als mijn collega’s en ik er niet zouden zijn, dan ga je dat op een gegeven moment wel horen. Bijvoorbeeld als de zuivering stil komt te liggen. Mensen kunnen hun wc dan niet meer doorspoelen. “Dan heb je letterlijk en figuurlijk stront aan de knikker. Of de sloot staat vol en de vissen zwemmen door je woonkamer, haha.”

Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er voor technische professionals binnen Delfland?

Hiervoor heb ik in het bedrijfsleven gewerkt en dat was vooral uren maken en zoveel mogelijk werk verzetten. Scholing kwam er eigenlijk niet van. Na drie jaar dacht ik: “Dit moet anders.”. Bij het Hoogheemraadschap van Delfland ben ik meteen begonnen aan een opleiding. Ik krijg hier de mogelijkheid om mijn werkervaring om te zetten in diploma’s.
Daarnaast krijg ik de mogelijkheid om te leren in de praktijk. Sinds een paar maanden mag ik bijvoorbeeld tekenwerkzaamheden oppakken. Ik vind het onwijs gaaf dat ik het vertrouwen en de verantwoordelijkheid krijg om dit soort werkzaamheden op te pakken.

Waarom zou je als technicus moeten kiezen voor een baan bij een waterschap?

De meeste mensen die een technische opleiding doen, gaan richting de installatie wereld. Helaas is een waterschap minder voor de hand liggend. Zonde, want als je iets hebt met elektrotechniek en waterbeheer dan kan je dat hier mooi samenvoegen. Bovendien krijg je als technicus de mogelijkheid om te werken aan innovatieve nieuwe systemen.

Mensen met een passie voor techniek kunnen hier hun hart ophalen.

Ben jij klaar voor je volgende technische uitdaging? Bekijk alle technische vacatures in de regio.

Technisch Medewerker Robin aan het werk