Smahan - Beleidsmedewerker en Teamcoördinator Juridische Zaken, Privacy en Handhaving Gemeente Midden-Delfland

"Ik kan me haast geen leukere baan voorstellen dan werken voor een gemeente”.
jurist in Haaglanden

Ik ben Smahan Benahmida (38 jaar). Ik werk nu bijna 14 jaar bij de gemeente Midden-Delfland, waarvan ongeveer 12 jaar als teamcoördinator Juridische Zaken. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor onder andere het dagelijks aansturen van het team en het (strategisch) personeelsbeleid. Dit betekent verantwoordelijk zijn voor dienstverlening, kwaliteit, continuïteit en efficiency. Daarnaast ben ik ook beleidsmedewerker en juridisch adviseur. Dat laatste doe ik samen in een team van betrokken juristen die het managementteam, de bestuurders en de medewerkers op alle onderwerpen juridisch ondersteunt en adviseert. Wij zijn in deze rol meer generalisten dan specialisten.

Bekijk alle juridische vacatures in de regio Haaglanden.

Hoe ziet een dag als jurist bij de Gemeente eruit?

Je kan stellen dat geen dag hetzelfde is. Onze werkomgeving is bijzonder dynamisch en je moet snel schakelen tussen de verschillende dossiers waarvoor je verantwoordelijk bent. Dit maakt het werk afwisselend en interessant. Zojuist had ik het bijvoorbeeld met een collega over reclameborden op het openbaar gebied en of we daarop kunnen handhaven. Straks komt er iemand langs over de afvalstoffenverordening. Dan staat er een collega aan mijn bureau met een vraag over het aanbestedingsrecht. Ik denk dat nieuwe medewerkers eerst schrikken van de diversiteit van het werk en hoeveel wij aan werk verzetten, maar als je de charme ervan inziet dan is dit werk het leukste wat er is.

Waarom heb je gekozen voor een loopbaan bij de gemeente?

Tijdens mijn studie kwam ik al snel tot het besef dat ik iets wilde betekenen voor de maatschappij. Via verschillende bijbanen bij het Rijk en de gemeente kwam ik erachter wat dat moest zijn. Na mijn studie zag ik een leuke advertentie bij gemeente Midden-Delfland waar ik meteen op heb gesolliciteerd. De gemeente sprak mij aan: klein, betrokken, korte lijntjes en dicht bij de burger werken. Hoe langer ik hier werk, hoe trotser ik ben op de resultaten die we als gemeente neerzetten. Daarnaast is de cultuur fijn. We hebben een informele organisatiecultuur en de lijnen zijn kort. Collega’s staan voor elkaar klaar.

Onze organisatie omarmt ook de Hostmanship: ‘Thuis! In Midden-Delfland’ als onderdeel van haar cultuur. Met deze filosofie zetten we in op gastvrijheid en vakmanschap. Thuis! in Midden-Delfland gaat onder andere over ‘de kunst mensen het gevoel te geven welkom te zijn’. Maar het reikt veel verder dan dat. Het gaat ook over oog hebben voor de ander, iets extra’s doen, bewust zijn van je eigen handelen en hierop reflecteren.

Wat heeft je het meest verrast aan werken bij de gemeente?

Dat er zoveel bij komt kijken. Mensen die niet bij de gemeente werken denken: “ik heb een aanvraag ingediend, daar kan toch snel een besluit uit komen.” Er komt veel meer bij kijken: het is een machine die je draaiend moet houden zonder dat de burger hier “last” van heeft. Er gebeurt achter de schermen ontzettend veel, ik denk niet dat iedereen dat ziet.

Bekijk alle juridische vacatures in de regio Haaglanden.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots om deel te mogen uitmaken van deze gemeente. Ik zie van binnenuit wat er gedaan wordt. Mijn collega’s zijn zeer betrokken en werken ontzettend hard. Samen doen we mooie dingen voor het landschap maar ook voor de burgers. Je krijgt binnen deze gemeente de ruimte en het vertrouwen om te laten zien wat je kunt, wie je bent en wat je ambities zijn en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. En dat allemaal in een fijne organisatie!

“Ik heb dan ook meerdere malen bewust gekozen voor deze gemeente.”

Je bent begonnen als medewerker juridische zaken en hebt daarna snel stappen gemaakt, hoe heb je dit gedaan?

Bij een gemeente doen kansen zich snel voor, soms sneller dan verwacht. Mijn leidinggevende destijds maakte de overstap naar projectleider KCC (nu is zij inmiddels afdelingsdirecteur Bedrijfsvoering) waardoor deze functie vrij kwam. Ik had altijd al de ambitie om in een aansturende of leidinggevende functie te werken. Dat het zo snel zou komen, had ik niet verwacht. Het is een zeer leerzaam proces geweest. Ik kreeg vanuit mijn voormalige leidinggevende de ruimte en het vertrouwen om te laten zien dat ik het kan. Dat is heel fijn voor een medewerker die nog in ontwikkeling is, daar ben ik hem zeer dankbaar voor.

Bekijk alle juridische vacatures in de regio Haaglanden.

Wat maakt je geschikt voor een juridische baan bij de gemeente?

Je moet als jurist open, gedreven, collegiaal, daadkrachtig en een passie hebben voor het juridische werk. Je moet van nature flexibel, analytisch sterk, nieuwsgierig zijn en een brede interesse hebben. Mensen met een hoge ‘beroepstrots’ en betrokkenheid doen het goed binnen de gemeente. Ook moet je dynamiek in je werk leuk vinden en goed onder een gezonde werkdruk kunnen presteren. Je moet niet denken in problemen, maar juist in oplossingen.

Met één juridisch team bedienen we de hele organisatie, we moeten elkaars werk kunnen overnemen. Onze team slogan is dan ook: “een team, een taak.”

Wat zou je zeggen tegen juristen die een carrière binnen de gemeente overwegen?

Kom hier werken! Er valt zoveel te leren en je kan zo’n groei maken als je dat wilt. Je kan veel voldoening halen uit deze functie. Als je houdt van maatschappelijk betrokken zijn en een passie hebt voor het juridische werk, dan valt hier zoveel “te halen”. Ik kan me haast geen leukere organisatie of baan voorstellen dan werken voor een gemeente. “Sorry advocaten en juristen van andere organisaties.”

Bekijk alle juridische vacatures in de regio Haaglanden.