Inzoomen met Tamara van de gemeente westland: Hoe is het om in coronatijd te beginnen aan een nieuwe baan?

“Niks in het leven is zeker, dus kies voor je eigen werkgeluk.”
Tamara van der Spek - HRM Adviseur, Gemeente Westland

Beginnen aan een nieuwe baan, dat is een spannende periode. Hoe zal mijn eerste werkdag zijn? Kan ik goed overweg met mijn collega’s? Je zit vol enthousiasme en spanning voor deze nieuwe stap in je carrière. Alsof dat niet spannend genoeg is, begin je in een periode waarin alles ‘anders’ gaat dan normaal.
Wij spraken via beeldbellen met een aantal nieuwe collega’s om het te hebben over hun ervaringen met digitaal solliciteren en thuis inwerken.

Beginnen bij de gemeente Westland

Collega Tamara van der Spek (39 jaar) woont sinds een jaar met haar man en twee kinderen in het Westland. Ze werkte voorheen bij de provincies en het Rijk. Op dinsdag 1 september jl. begon ze aan haar nieuwe baan als HRM adviseur. “Na drie maanden heb ik absoluut geen spijt van mijn keuze om over te stappen naar de gemeente Westland.”.

Solliciteren via beeldbellen

Toen ik deze vacature voorbij zag komen dacht ik: “dit is zo leuk, hier moet ik op reageren.” De sollicitatiegesprekken waren allemaal digitaal.

Ik heb geen idee hoe mijn manager er ‘neck down’ uitziet. Maar dat is andersom natuurlijk ook zo, haha.

Het was best spannend om in deze tijd een overstap te maken. Ik kan mij voorstellen dat mensen bang zijn om een bepaalde zekerheid op te geven. “Al is niks in het leven zeker. Dat klinkt een beetje cliché, maar daarmee wil ik zeggen dat je voor je eigen werkgeluk moet kiezen.”

Onboarding

Ik ben één dag op kantoor geweest om mijn spullen op te halen. Mijn laptop en telefoon stonden al klaar. Maar ook de collega’s stonden digitaal paraat om me te ontvangen. Ik kreeg een buddy toegewezen aan wie ik al mijn vragen kon stellen, daar heb ik veel aan gehad. “Het voelde echt als een warm bad.” Ons team heeft ook een appgroep met een informeel karakter. Zo leer je elkaar toch een beetje kennen.

Thuiswerken

Thuiswerken was zeker in het begin even wennen. Je mist de gesprekken bij het koffiezetapparaat en de mogelijkheid om collega’s vragen te stellen. Al zie ik inmiddels ook de voordelen van het thuiswerken in. Geen reistijd, dus meer tijd voor mijn man en kinderen en meer flexibiliteit in hoe ik mijn werkdag indeel.

Verder blijft het toch bijzonder, wanneer er tijdens vergaderingen een kat, een hond of ruziënde pubers op de achtergrond te zien zijn. Je krijgt een inkijkje in iemands persoonlijke leven.

Tips

Wat ik zelf belangrijk vind is om zo snel mogelijk contact te maken met andere collega’s. Niet alleen met je directe collega’s, maar ook met collega’s van andere afdelingen. Dan weten ze wie je bent, hoe je werkt maar ook om de persoon achter de functie te leren kennen. Voor mij werkt het fijn om verder te kijken dan iemands functie en ook een beeld te krijgen van iemands persoonlijke leven.

Stel daarnaast heel veel vragen. Wees niet bang om vragen te stellen als je tegen dingen aanloopt. Maar mijn belangrijkste tip is: geef jezelf de tijd. Het digitaal inwerken is nu eenmaal iets lastiger, wees niet te streng voor jezelf.

Kies jij net als Tamara voor werkgeluk? Bekijk alle vacatures in Haaglanden.

Tamara