Beleidsmedewerker Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Gemeente Zoetermeer Bachelor - HBO 32 - 36 uur

Omschrijving

Dit is de rol

Zoetermeer is een grote, dynamische en jonge stad in de Randstad waarin volop wordt geïnvesteerd. We staan de komende jaren voor een flinke binnenstedelijke bouwopgave. Samen gaan we aan de slag voor de stad met onze partners, inwoners en ondernemers. We spelen in op de behoeften die in de stad leven en doen dat op een manier die voor iedereen het beste resultaat oplevert.

 

Als beleidsmedewerker Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) heb je een brede en verantwoordelijke functie. Hierbij heb je dagelijks invloed op de wijze waarop de Zoetermeerse dienstverlening wordt gevormd en ontwikkel je beleid onder andere gericht op vergunningen en (juridische) handhaving. Vanzelfsprekend komen complexe of bestuurlijk gevoelige vragen bij jou terecht en rekenen we erop dat je ons daar op een goede manier doorheen loodst. Hierbij komt jouw kennis volledig tot zijn recht. Je fungeert als aanspreekpunt voor de organisatie en adviseert vooraf wat de beste strategie is over complexe of bestuurlijk gevoelige vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan verzoeken op basis van de Wet open overheid (Woo), schriftelijke vragen, moties en de afhandeling van klachten. Je bent verantwoordelijk voor het vierjaarlijks VTH-beleid en voor het jaarlijks VTH-uitvoeringsprogramma. Daarnaast behoort het analyseren en adviseren over de ontwikkelingen op het gebied van onder andere de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en de Omgevingswet (Ow) tot het takenpakket. Tevens lever je een bijdrage aan de doorontwikkeling van de afdeling.

 

Dit zijn wij

Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving maakt samen met het team Openbare Orde en Veiligheid onderdeel uit van de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving. Voor de afdeling geldt dat er sprake is van korte lijnen en een fijne collegiale sfeer, waarbij collega’s voor elkaar klaar staan en elkaar helpen. 

Functie eisen

Dit ben jij

Jij beseft wat de impact is van onze dienstverlening rondom Vergunningen, Toezicht en Handhaving op de stad en onze inwoners. Je verandert iets aan de fysieke leefomgeving en kan je daarom goed verplaatsen in de situatie van inwoners, instanties en bedrijven. Dat zien we ook terug in jouw goede communicatieve vaardigheden. Je kan goed omgaan met weerstand en snapt wat voor belangen er meespelen voor de verschillende stakeholders en zorgt voor participatie aan de voorkant. Je zet deze kwaliteiten ook in bij het behandelen van klachten. Jij denkt niet in beperkingen, maar adviseert op voorhand over de verschillende mogelijkheden. Je koppelt een ondernemende instelling aan het vermogen om kritisch naar processen én naar jezelf te kijken. Je deelt je kennis, denkt na over hoe het proces slimmer kan worden ingericht en doet verbetervoorstellen waarmee je het team verder helpt. Met humor en relativeringsvermogen probeer je een voorbeeld te zijn voor je naaste collega’s. Je bent een teamspeler en netwerker met “hands-on mentaliteit”. Je bent oprecht nieuwsgierig en blijft daardoor altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

 

Dit neem je mee

 • Een relevante afgeronde hbo- of wo-opleiding (in de richting van bestuurskunde, rechten of bedrijfskunde)

 •  

  Kennis van de beleidscyclus, opgedaan in de praktijk of (aanvullende) opleidingen

 •  

  Aantoonbaar beleidsmatige ervaring met de uitvoering van wetgeving (op het gebied van de fysieke leefomgeving)

 •  

  Een vlotte pen

 •  

  Bij voorkeur drie jaar ervaring met genoemde werkzaamheden, maar ambitieuze starters worden ook van harte uitgenodigd te solliciteren

Arbeidsvoorwaarden

Organisatie
Gemeente Zoetermeer
Min. Salaris
€3406 bruto per maand
Max. Salaris
€5021 bruto per maand
Standplaats
Zoetermeer
Contractduur
1 jaar, met uitzicht op een vast dienstverband
Maximum aantal uren per week
36

Bijzonderheden

Competentieprofiel
Klik hier voor het competentieprofiel.

 

Functieprofiel
De gemeente Zoetermeer werkt met generieke functiebeschrijvingen. Klik hier voor het profiel van de generieke functie.

Over de werkgever

Gemeente Zoetermeer

Veiligheid, Vergunningen en Handhaving

De afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving bestaat uit 2 teams: het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving en Openbare Orde en Veiligheid. Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving (team VTH) is primair een uitvoeringsgericht team. Het team is verantwoordelijk voor de uitvoering van wettelijke taken ten aanzien van vergunningverlening, het houden van (bouw)toezicht en de juridische handhaving van het overtreden van wet- en regelgeving binnen de fysieke leefomgeving. Het team Openbare Orde en Veiligheid (team OOV) is verantwoordelijk voor de beleidsvorming en bestuursondersteuning ten aanzien van veiligheid en openbare orde in de stad. Binnen OOV is ook het team Handhaving gepositioneerd dat zich bezig houdt met het toezicht op de openbare ruimte etc.

Solliciteren?

Onze samen­werkings­partner heeft ervoor gekozen om je door te verwijzen naar een andere website waar je een sollicitatie­formulier kan invullen.

Direct solliciteren

Tip een collega