Business controller

Gemeente Westland WO bachelor 27 - 36 uur

Omschrijving

‘Hoe zie jij dat?’ Die vraag wordt bij ons vaak gesteld. Hou jij ervan om elke dag met creatieve oplossingen te komen voor allerlei vraagstukken? Schakel je makkelijk van strategisch naar tactisch en operationeel niveau? En heb je de skills om bestaande patronen te doorbreken als dat nodig is? Word dan business controller bij Gemeente Westland.

Jouw uitdaging
Wanneer je als business controller aan de slag gaat, is je werkweek afwisselend doordat je aan verschillende producten of opgaven tegelijk werkt. Je begint aan nieuwe opdrachten zodra je de interne beheersing van je lopende opdracht op orde hebt gebracht. Je maakt daarom telkens tijdelijk deel uit van de teams die werken aan de realisatie van gemeentelijke producten en maatschappelijke opgaven.
Op basis van een ontworpen methodiek voor beoordeling van de kwaliteit van de interne beheersing van een proces werk je proactief aan het ‘in control’ brengen van processen die kritisch zijn voor de realisatie van producten en opgaven. Met de opdrachtnemer, de opdrachtgever, financieel adviseurs en ander specialisten kijk je kritisch naar de bestaande beheersing. Je presenteert je bevindingen aan de concerndirectie en doet vervolgens concrete voorstellen voor de verbetering van de beheersing aan de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Dat kunnen voorstellen zijn rondom risicomanagement, informatievoorziening, contractvorming, afspraken met verbonden partijen of vereenvoudiging en aanpassing van processen, werkwijzen en -methoden. Het gaat om datgene wat nodig is om de doelstellingen te bereiken. Uiteraard doe je dergelijke voorstellen niet alleen, maar werk je samen met alle betrokkenen. Jij bent degene die op basis van jouw scherpe en kritische blik, vaardigheden en expertise uitlegt waarom bepaalde veranderingen nodig zijn. Je geeft hierbij niet enkel een advies: jij bent ook degene die de implementatie vorm en inhoud geeft. Zo sta je niet aan de zijlijn, maar werk je proactief en betrokken aan het zo effectief en efficiënt mogelijk uitvoeren van taken voor de inwoners en ondernemers van Westland. Uiteraard heb je daarbij oog voor zowel de bestuurlijke als ambtelijke context.

De bussinesscontrollers maken deel uit van de eenheid Concerncontrol. Omdat de verbetering van de interne beheersing is ondergebracht bij het programma modernisering financiële sturing & beheersing zal de sturing en kwaliteitsborging van de businesscontrollers aanvankelijk vanuit dat programma plaatsvinden. Wanneer je eenmaal goed in de organisatie bent “geland”, maak je zelfstandig resultaatafspraken met opdrachtnemers die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van gemeentelijke producten en maatschappelijke opgaven.

Functie eisen

 • Je bent een kritische denker met passie voor verbetering en inrichting van processen en systemen.
 • Je hebt ervaring / kennis van bedrijfsprocessen, governance, interne beheersing en administratieve organisatie is belangrijk, alsmede een brede interesse in het gemeentelijk werkveld.
 • Je hebt een academisch werk - en denkniveau met een afgeronde, relevante Post-Master opleiding. Vertrekpunt voor de verbetering van de interne beheersing is een denkraam dat in Westland gebruikt wordt om de kwaliteit van de interne beheersing 'te meten'. Er zijn reeds diverse metingen gedaan. Deze vormen een mooi vertrekpunt voor je opdrachten. Uiteraard met de gelegenheid om hier je eigen interpretatie en invulling aan te geven.
 • Je moet in staat zijn om snel veel verschillende informatie te doorgronden.
 • Je bent in staat om met je gesprekspartners in een goede en constructieve dialoog te gaan om verbeteringen voor elkaar te krijgen. Daarbij zijn goed luisteren, overtuigingskracht, vasthoudendheid, creativiteit en motivering van het anders doen belangrijke. Dat geldt uiteraard ook voor het creëren van draagvlak voor de voorgedragen oplossingen.
 • Je weet de bestuurlijke en ambtelijke context goed met elkaar te verbinden.

Arbeidsvoorwaarden

Organisatie
Gemeente Westland
Min. Salaris
€4447 bruto per maand
Max. Salaris
€6616 bruto per maand
Standplaats
Naaldwijk
Contractduur
één jaar
Maximum aantal uren per week
36

Overige arbeidsvoorwaarden

 • Een salaris van maximaal € 6.616,00 bruto (bij 36 uur), volgens de cao van de gemeente
 • Een werkplek in een gedreven team met een ruimte mix aan kennis en ervaring. Het team kenmerkt zich door een informele werksfeer en de drive om samen verbeteringen te bewerkstelligen.
 • Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken
 • Een laptop en een mobiele telefoon van de zaak
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% met o.a. de mogelijkheid tot koop van vakantie-uren en aanschaf van een fiets
 • Een pensioenregeling via het ABP waarbij Gemeente Westland 2/3e deel zal betalen
 • Een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding en een werkgeversbijdrage in de kosten van de zorgverzekering
 • Volop ontwikkelingsmogelijkheden
Op basis van ervaring en opleiding behoort inschaling in schaal 12 tot de mogelijkheden. Wanneer jouw periodieke beoordeling uitwijst dat je goed scoort op de relevante beoordelingspunten en je een relevante Post-Master opleiding met succes afrond zul je doorgroeien naar schaal 13.

Het betreft een functie voor 36 uur per week voor de periode van 1 jaar. Bij goed functioneren is er na 1 jaar uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Bijzonderheden

Als je interesse hebt in deze functie voor 27-36 uur, solliciteer dan vóór 19 augustus 2022.
Meer weten? Neem contact op met Jean van der Bijl (Concerncontroller):bel 06-52493952 of stuur een bericht via WhatsApp.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Over de werkgever

Gemeente Westland

Westland. De Glazen Stad. Dankzij de meest innovatieve agri-sector ter wereld zijn we de vijfde economie van Nederland. Met meer dan 110.000 inwoners die hier wonen, werken, leren en recreëren. In een omgeving die snel verandert, zoeken we steeds opnieuw naar een nieuwe balans. Een balans tussen een groeiende economie en leefbaarheid. Tussen bereikbaarheid en een gezond leefmilieu. En tussen investeren in nieuwe ontwikkelingen en zorgen voor mensen die het moeilijk hebben.

Als je werkt bij gemeente Westland bouw je mee aan onze gemeentelijke organisatie en aan de groei van dit unieke gebied. De uitdagingen zijn groot. De kansen om te groeien ook.

Solliciteren?

Onze samen­werkings­partner heeft ervoor gekozen om je door te verwijzen naar een andere website waar je een sollicitatie­formulier kan invullen.

Direct solliciteren

Tip een collega

Meer weten?

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze vacature? Neem dan contact op via:

jmesker@gemeentewestland.nl