Senior Beleidsadviseur omgevingsrecht

Gemeente Zoetermeer Master/doctoraal 32 - 36 uur

Omschrijving

Ben jij op zoek naar een levendige werkomgeving met mooie projecten en ruimte om jezelf te ontplooien? Zorg jij als ervaren adviseur omgevingsrecht dat projecten succesvol en toekomstgericht tot stand komen? Heeft stedelijke transformatie jouw interesse en wil je ons helpen de juiste juridische instrumenten in te zetten om een duurzame, toekomstbestendige leefomgeving te bereiken? Dan zien wij graag jouw sollicitatie tegemoet.

Voor onze ambitieuze gemeente Zoetermeer zijn wij op zoek naar een:

Senior Beleidsadviseur Omgevingsrecht, 32 tot 36 uur

Dit is de rol
Als senior beleidsadviseur omgevingsrecht adviseer je jouw collegas over ontwikkelingen binnen de fysieke leefomgeving vanuit planologisch-juridische invalshoek. Je coördineert bestemmingsplannen; je redigeert en/of stelt planregels en (delen) van de toelichting op, draagt zorg voor de planningen en procedures en vertegenwoordigt de gemeente in rechte. Ook adviseer je over bouwinitiatieven die niet binnen de geldende bestemmingsplannen passen. Verder ben je betrokken bij vraagstukken, gebiedsontwikkelingen en projecten die voortkomen uit de groeiambities van de stad en de opgave om de kwaliteit van de stad op peil te houden. Je werkt mee aan de implementatie van de Omgevingswet en de verschillende nieuwe instrumenten in Zoetermeer. Je adviseert daarin ook op strategisch niveau over de proactieve inzet van het moderne RO instrumentarium in de geest van de Omgevingswet.

Functie eisen

Dit ben jij
Je hebt een duidelijke realistische visie op ruimtelijke vraagstukken en kan daarbij het ruimtelijk-juridisch instrumentarium effectief en strategisch inzetten om de opgaven in de fysieke leefomgeving te faciliteren. Je weet de praktische haalbaarheid van plannen, doelstellingen en acties goed in te schatten voor wat betreft acceptatie en haalbaarheid. Daarbij weet je de wet- en regelgeving en jurisprudentie op een begrijpelijke wijze voor onze opdrachtgevers te presenteren en toe te passen. Je bent een ervaren beleidsadviseur die op verschillende abstractie- en schaalniveaus kan werken. Je weet zonder moeite jouw weg te vinden binnen een organisatie met verschillende belangen. Je bent van nature sociaal en nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Je weet belangen te analyseren en af te wegen in heldere adviezen, kortom een goed gevoel voor bestuurlijke verhoudingen waarin jij niet schuwt om gebruik te maken van jouw overtuigingskracht om de verschillende stakeholders weer op een lijn te krijgen. Je bent hierbij een spin in het web van verschillende interne en externe adviseurs. Ook draag je zorg voor de inhoudelijke begeleiding en aansturing van externe bureaus die aan deze opgaven werken. Je hebt veel ervaring in participatie en samenspraak met belanghebbenden.

Vanwege de flinke opgave waar Gemeente Zoetermeer voor staat zijn creativiteit, innovatie en procesvaardigheden belangrijker dan ooit. Is dit op je lijf geschreven dan wordt jij wellicht onze nieuwe collega!

Dit neem je mee
Je bent goed op de hoogte van maatschappelijke en juridische ontwikkelingen op het vakgebied en je weet jouw visie toe te passen op onze opgaven en omstandigheden. Je bent positief ingesteld en gaat altijd uit van mogelijkheden. Daarnaast beschik je over:

 • Een WO-opleiding Nederlands Recht met specialisme Omgevingsrecht of Planologie, bij voorkeur met een bestuurskundige achtergrond
 • Minimaal 5 jaar werkervaring in een soortgelijke functie binnen een bestuurlijke organisatie.
 • Kennis van de Omgevingswet
 • Ervaring met standaarden en (wettelijke) eisen die gesteld worden aan Wro-producten, zoals ruimtelijke onderbouwingen en bestemmingsplannen
 • Bereidheid om ook s avonds te werken, waar dat nodig is (denk aan raadsvergaderingen, samenspraakavonden)

Dit zijn wij
Zoetermeer is met 125.000 inwoners en 50.000 arbeidsplaatsen een grote dynamische en jong stad in de Randstad, waarin volop wordt geïnvesteerd. Zoetermeer is een toekomstgerichte stad. We gaan aan de slag voor de stad, samen met onze partners, inwoners en ondernemers. We spelen in op de behoeften die in de stad leven en doen dat op een manier die voor iedereen het beste resultaat oplevert.

Zoetermeer staat de komende jaren voor een flinke opgave. Kwaliteit van de leefomgeving, klimaatadaptatie en vergroten van biodiversiteit zijn dé uitdagingen voor een duurzame en groene ontwikkeling van onze gemeente. Zoetermeer wil ook in de toekomst een prettige en gezonde stad blijven. Een stad waar inwoners volop kunnen genieten van hun leefomgeving: een natuurrijk en groen Zoetermeer en CO2 neutrale Stad in 2040. In het coalitieakkoord 2018-2022 staat duurzaamheid, groen en biodiversiteit hoog op de agenda. De invoering van de Omgevingswet en de nog op te stellen Omgevingsvisie zorgen voor grote veranderingen in de taken en bevoegdheden van gemeenten binnen het ruimtelijk- fysieke domein.

Dit bieden wij
Gemeente Zoetermeer biedt jou veel mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen! Je komt terecht in een team waar veel aandacht is voor een goede werksfeer. Ons gloednieuwe stadhuis stimuleert ontmoetingen en onderlinge samenwerking en je bent flexibel in het zoeken van je werkplek (dat kan ook thuis zijn). Daarnaast bieden wij jou:

 • We bieden een contract voor één (1) jaar, met bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden, uitzicht op een vast dienstverband
 • Een salaris in schaal 12, maximaal 5699,- bij een fulltime werkweek van 36 uur
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vrije dagen, pensioenregeling, collectieve ziektekostenverzekering, reiskostenvergoeding en het individueel keuzebudget
 • Activiteiten met collegas zoals teamuitjes en afdelingsspecifieke activiteiten.
 • Een werkplek in hartje Zoetermeer en ruimte voor creativiteit en kwaliteit
 • Werken bij een gemeente waar talentontwikkeling en diversiteit belangrijk zijn

Arbeidsvoorwaarden

Organisatie
Gemeente Zoetermeer
Min. Salaris
€4153 bruto per maand
Max. Salaris
€5699 bruto per maand
Salarisomschrijving
Standplaats
Zoetermeer
Maximum aantal uren per week
36

Bijzonderheden

Competentieprofiel
Klik hier voor het competentieprofiel.

Functieprofiel
De gemeente Zoetermeer werkt met generieke functiebeschrijvingen. Klik hier voor het profiel van de generieke functie.

Over de werkgever

Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer is een toekomstgerichte stad. We gaan aan de slag voor de stad, samen met onze partners, inwoners en ondernemers. We spelen in op de behoeften die in de stad leven en doen dat op een manier die voor iedereen het beste resultaat oplevert.
Daarbij staan vijf themas centraal:

 • Hart voor de Stad denk bij je werk aan de stad, de inwoners en de ondernemers
 • Eigen kracht we stimuleren de eigen kracht van inwoners en medewerkers
 • Samen bouwen we werken samen met interne en externe partners
 • Tijd & Ruimte om te leren we nemen de tijd en ruimte om te leren binnen ons werk
 • Samen bewegen door samen op te trekken kunnen we flexibel inspelen op ontwikkelingen, initiatieven en kansen in de stad.

Stedelijke Ontwikkeling

Zoetermeer is met 125.000 inwoners en 50.000 arbeidsplaatsen een grote dynamische stad in de Randstad. Een jonge stad ook waar het heel prettig wonen, werken en recreëren is. En een stad waarin volop wordt geïnvesteerd. In de komende jaren vindt een ingrijpende verbetering van het Stadshart plaats waarmee haar 10 mln. bezoekers per jaar nog prettiger kunnen winkelen en verblijven. Aan de oostkant van de Stad is een nieuw NS station met Randstadrail gerealiseerd. In samenwerking met de buurgemeente wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het gebied rondom dit station. Tevens wordt het naastgelegen Dutch Innovation Park verder ontwikkeld. En ook de zone rond de Mandelabrug zal komende jaren ingrijpend op de schop gaan. Naast deze grote gebiedsontwikkelingen lopen er meer dan 50 ruimtelijke projecten in de stad waaronder de herstructurering van de wijk Palenstein en de afronding van de wijk Oosterheem. De invoering van de Omgevingswet en de nog op te stellen Omgevingsvisie zorgen voor grote veranderingen in de taken en bevoegdheden van gemeenten binnen het ruimtelijk- fysieke domein.

Solliciteren?

De opdrachtgever heeft ervoor gekozen om je door te verwijzen naar een andere website waar je een sollicitatieformulier kan invullen.

Direct solliciteren

Tip een collega

Meer weten?

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze vacature? Neem dan contact op via:

a.vera@zoetermeer.nl